Overal kom ik ze tegen: vragen en artikelen over Python. Maar wat is Python precies? Wie gebruikt Python en waarvoor? En hoe kun je meer te weten komen over Python? In deze blog geef ik antwoord op deze 3 veelgestelde vragen.
Python: wat is het precies?
Python is een programmeertaal, een algemene programmeertaal. Dat wil zeggen dat het voor meerdere doeleinden inzetbaar is. Python wordt gebruikt in veel richtingen, zoals data science, machine learning en web design.
Python is populair geworden omdat de basis gemakkelijk te leren is. Het is momenteel zelfs populairder dan Java en C++.
Omdat Python goed leesbaar is en een eenvoudige structuur heeft, is Python ook geschikt om de basis van het programmeren te leren. Daarom zie je dat het op hogescholen en universiteiten dé programmeertaal is.
Met Python kunnen niet-programmeurs rechttoe-rechtaan programma’s maken zonder dat ze echt specialist hoeven te worden.
Python: wie gebruikt het en waarvoor?
Python kom je eigenlijk overal tegen: in de wereld van data analyse, deep learning en IoT. Maar ook in de wereld van networking en beheer.
Een effect van de populariteit is dat er bijna oneindig veel bibliotheken beschikbaar zijn. Bibliotheken met softwarebouwstenen om het werk gemakkelijker te maken. Een goed voorbeeld is TensorFlow, een open source library voor deep learning.
Verder is Python ook handig voor het schrijven van scripts voor het automatiseren van taken, zoals het configureren van netwerken. Python is als het ware de lijm tussen standaard softwarecomponenten. Scripts zijn snel te ontwikkelen, gemakkelijk aan te passen en goed te beheren. Daarom is Python niet alleen belangrijk voor programmeurs, maar ook voor systeem- en netwerkbeheerders. Iedere beheerder gaat straks stukjes scripten en wordt als het ware programmeur.
Een voorbeeld: kennis van Python is belangrijk voor netwerkbeheerders in de netwerkautomatisering. Zo is Python-kennis nodig voor de training Designing and Implementing Cisco Network Programmability – Blended Learning (NPDESI-BL).
Python: welke trainingen zijn beschikbaar?
Omdat Python een relatief eenvoudige grammatica heeft en een goed ‘leesbare’ programmeertaal is, kun je de basis zelf leren. Verder zijn er talloze gratis e-learningtrainingen en boeken beschikbaar over dit onderwerp. Je vindt daarin ook handige tips om Python te installeren.
Een goede zelfstudietraining is de MOOC Introduction to Python: Absolute Beginner. In deze MOOC van Microsoft, gratis beschikbaar via FastLane.LIVE, leer je te programmeren in 3 stappen. Je bekijkt de video’s, leest de stof en voert de opdrachten uit in een online omgeving. De MOOC heeft een duur van 15 tot 20 uur. Eenzelfde training is ook klassikaal beschikbaar.
Voor een groep van 20 netwerkengineers van i-share ICT Consultants ontwikkelden we vorig jaar een maatwerktraject waarin zowel de basisbegrippen van Python als de relatie tussen Python en networking centraal stond.
Erik van de Bunt, Resource Manager bij i-share: “De netwerkengineer van nu kan niet langer alleen aandacht hebben voor networking, want hij of zij krijgt onder andere te maken met programmeren. Python speelt een essentiële rol bij netwerkprogrammering. De standaardbibliotheek van Python bevat volledige ondersteuning voor netwerkprotocollen, codering en decodering van gegevens en andere netwerkconcepten. Daarnaast is het eenvoudiger om netwerkprogramma’s in Python te schrijven dan in C++.”
Python: aan de slag
Neem de uitdaging aan. Bekijk de gratis training(en), overtuig je van de kracht van de programmeertaal en maak de training af!
Heb je vragen over Python? Stuur me gerust een e-mail. Ik help je graag!