Op 1 maart 2015 startte ik als Business Manager IBM bij Fast Lane. Een functie waarin ik verantwoordelijk ben voor het IBM-trainingsaanbod van Fast Lane. Vol enthousiasme dook ik in het aanbod aan IBM-trainingen om er zeker van te zijn dat ik onze klanten zo snel mogelijk goed kon adviseren.
Enthousiast, dat ben ik nog steeds, maar die start was niet makkelijk…
Meer dan 1.500 IBM-trainingen!
Toen ik de lijst met trainingen onder ogen kreeg, wist ik niet waar ik moest beginnen. Wat een berg informatie! Al snel zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik heb geprobeerd een structuur te ontdekken en deel die structuur graag in deze blog. Hopelijk wordt het op deze manier voor jou ook makkelijker om je weg te vinden in het woud aan IBM-trainingen.
IBM-training, stap 1: over welk product of welke oplossing wil je meer leren?
IBM kent erg veel producten en oplossingen. Andere mensen in je organisatie hebben waarschijnlijk al besloten met welke producten en/of welke oplossingen gewerkt wordt of in de toekomst gewerkt gaat worden. Deze keuze is afgestemd op de strategische plannen en doelen van je organisatie. De gekozen IBM-oplossingen moeten immers bijdragen aan het behalen van die doelen. Gelukkig: dat kun je dus gewoon navragen!
Voor vrijwel ieder product of oplossing is een IBM-training beschikbaar. Al deze trainingen kun je vinden op de website van IBM. Belangrijke oplossingen zijn onder andere:
- Analytics- en Big Data-oplossingen (IBM Analytics)
- Cloud-oplossingen (IBM Cloud)
- Security-oplossingen (IBM Security)
- Oplossingen voor een betere commerciƫle dienstverlening (IBM Commerce)
- Oplossingen voor hardware en middleware (IBM Systems)
Op de website van IBM zie je dat er nog meer keuzemogelijkheden zijn. Ook kun je er heel gericht zoeken op een product of oplossing.
IBM-training, stap 2: in welke rol of functie wil je met het product of de oplossing aan de slag?
Een IBM-training is altijd gericht op een specifieke rol. Zo zijn er onder andere trainingen voor de volgende rollen:
- Accountmanager
- Systems Developer
- Solution Developer
- Application Developer
- Deployment Professional
- Specialist
- System Administrator
Als je de keuze voor een IBM-training op basis van een rol wilt maken, is het verstandig om op de IBM-website eerst de IBM-certificeringen op te zoeken. Wanneer je daar een onderwerp kiest, krijg je de mogelijkheden per rol te zien.
IBM-training, stap 3: vind je het behalen van een certificering belangrijk?
Wanneer je je wilt certificeren, komen de training- en certificeringspaden in beeld. Daar kun je, met behulp van een aantal overzichtelijke schema’s, vinden welke trainingen en examens nodig zijn voor het behalen van een bepaalde IBM-certificering. Ook vind je hier inhoudelijke informatie.
Voor IBM-partners is het hebben van gecertificeerde medewerkers erg belangrijk. Het toont immers de expertise van de organisatie. Bovendien levert het punten op voor het niveau van de IBM-partnercertificering, met alle voordelen van dien. Daarover een andere keer meer.
Ook IT-specialisten, werkzaam bij afnemers van IBM-producten en diensten, willen natuurlijk graag hun expertise aantonen door middel van een certificaat.
IBM-training, stap 4: hoe wil je leren?
Een IBM-training is vaak in verschillende leervormen beschikbaar.
De meest voorkomende vorm is ‘Classroom Training (CR)’, ook wel ‘Instructor-Led Training (ILT)’ genoemd.
Ook is het mogelijk om online deel te nemen aan een IBM-training die op een andere locatie gegeven wordt: ‘Instructor-Led Online (ILO).
Een aantal trainingen wordt (ook) als ‘Web Based Training (WBT)’ of ‘Self Paced Virtual Class (SPVC)’. Een SPVC is over het algemeen uitgebreider dan een WBT en biedt meer oefenmogelijkheden.
Door op de IBM-website te starten bij de IBM-certificeringen en door te klikken tot op het niveau van een test (examen), kun je onder de tab ‘Test preparation’ zien in welke vorm de training beschikbaar is.
Jouw weg in het woud van IBM-trainingen
Ik hoop dat ik je met bovenstaand stappenplan een beeld heb gegeven van de zaken waar je over na moet denken om je IBM-trainingspad, of dat van je medewerkers, te bepalen en waar je wat vindt op de IBM-website. Het heeft mij in ieder geval geholpen een weg te vinden in het woud van IBM-trainingen.
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of ben je op zoek naar meer informatie, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen!